Sinds enkele jaren is er een tendens in de actuele architectuur naar grotere, hogere inkomdeuren. Pivoterende inkomdeuren zijn daarvan een duidelijk voorbeeld.
Deze grotere deuren worden dan ook meestal in donkere, liefst zwarte kleuren voorgeschreven. Gecombineerd met de huidige 3-punt sluitingen met anti-inbraak haken, maken deze deuren zeer gevoelig aan dilatatie. De grote aluminiumoppervlaktes zetten bij opwarming door de zon gevoelig uit en de deurvleugel vervormt naar binnen toe aan de slotkant. De haken van het 3-puntslot komen klem te zitten en de deur kan onmogelijk nog gesloten of ontsloten worden.
Ergernis bij de huiseigenaar en radeloosheid bij de raam- en deurfabrikant is het gevolg.
De oorzaak van dit probleem is duidelijk: de aluminium buitenplaat van de deur is vastgelijmd op het vleugelprofiel. De uitzetting bij opwarming van beide aluminiummassa’s is nefast voor de goede werking van de deur.
Een oplossing voor dit natuurlijke probleem van uitzetting van een goed geleidend materiaal als aluminium bestaat niet echt. Men kan onmogelijk een materiaaleigenschap wijzigen.
Oplossing zou zijn dat de buitenplaat bij uitzetting onafhankelijk kan bewegen tegenover het vleugelprofiel, zoals een loodslabbe vrij over de dakpannen kan bewegen.
Architecten weten als geen ander dat 2 materialen soms beter geïsoleerd worden van elkaar dan dat ze elkaar tegenwerken.
Hoe kan je de buitenplaat van een deur vrij laten bewegen ten opzichte van de deurvleugel terwijl deze er wel aan bevestigd is?
Het verlijmen van de 2 onderdelen is geen optie, dit is immers de oorzaak van het dilatatieprobleem.
Lijm en 2-zijdige tape laten te weinig beweging toe. Mechanische verbindingen zijn eveneens uitgesloten. De buitenplaat beweegt door uitzetting in de breedte én in de hoogte. Mechanisch vast zetten laat dergelijke beweging niet toe.
Bij het open plooien van een iPad werd de oplossing voor het probleem zomaar aangeboden. De smart cover van de iPad is magnetisch aan het toestel vastgemaakt. Beweging naar links en rechts blijft mogelijk, maar de cover blijft vast aan de iPad.
Hetzelfde magnetisch principe moest uitgetest worden voor vleugeloverdekkende deuren!
Een gewoon inbouwpaneel werd voorzien van 16 magneten die elk 30 kg trekkracht hebben. De alu voorplaat kreeg 3 staallatten van 2,5 mm dik aangemeten.
De montage op de deurvleugel van het deurgeheel verliep vlot en de opwarming van de voorplaat kon beginnen.
De elektrische terrasverwarmers stonden op 1 meter afstand. De temperatuur van de voorplaat werd bijgehouden, alsook de uitzetting van de buitenplaat.
Zolang de deur open en dicht kon en op slot worden gedaan, bleef de opwarming doorgaan. Bij een oppervlaktetemperatuur van het deurblad van 90° werd de test gestopt en als geslaagd beschouwd.
Het dilatatieprobleem met als gevolg de onmogelijkheid om de deur op zonnige dagen te ontsluiten was opgelost.
Slechts later werden de andere voordelen van dit innovatieve “Magetude” systeem ontdekt.
De montage bij de klant raam-en deurfabrikant ALU en PVC was heel wat korter doordat het lijmen niet meer nodig was. Tijdswinst bleek 2 uur te zijn en bovendien werd de werkflow niet onderbroken.
Om schade na winddicht maken van nieuwbouwwoningen te voorkomen, kan men de voorplaat in het atelier laten en enkel het inbouwpaneel plaatsen. Pas bij oplevering plaatst men de voorplaat op de magneten. Discussies over schade tussen plaatsing en oplevering zijn hierbij uitgesloten.
Gezien de buitenplaat met zijn staalstrips te allen tijde kan gedemonteerd worden, kunnen alle onderdelen van de deur vervangen worden. Het mechanisch gemonteerde glas kan moeiteloos vervangen worden bij glasbreuk.
Sierlijsten en plinten zijn van de binnenzijde op de voorplaat gevezen en dus omwisselbaar.
De deurtrekker, hoe groot ook, hoeft niet doorgaand bevestigd te worden. Geen storende bevestigingsbouten te zien aan de binnenkant van de deur. De trekker is enkel op de buitenplaat bevestigd en dus steeds vervangbaar.
De tussenruimte tussen inbouwpaneel en buitenplaat alu 2,5 mm, waar zich de staallatten en de magneten bevinden kan ook heel nuttig gebruikt worden.
Inliggende deurtrekkers kunnen via deze zone perfect afgewaterd worden.
Men kan hier ook perfect verlopen met laagspanning voor de voeding van LED licht in opgebouwde of inliggende deurtrekkers of verlichte huisnummers op het deurblad.
Bovendien kan de tussenruimte ook opgevuld worden met akoestische isolatie “acoutex”.
Wat ooit begon met een klachtmelding is geëvolueerd naar een innovatief vleugeloverdekkend deursysteem dat heel wat meer voordelen biedt dan in origine beoogd was.